Articles

olifant

addoTegenwoordig leven er nog twee soorten, de bosolifant uit de regenwoudgordel van West- en Centraal-Afrika, en de savanneolifant in de rest van Afrika ten zuiden van de Sahara.

De stier van de savanneolifant kan meer dan 6 ton zwaar worden. Tegenwoordig komen ze enkel voor in Afrika ten zuiden van de Sahara, maar ze kwamen vroeger ook in Noord-Afrika voor, in alle landschappen behalve de droogste. Afrikaanse olifanten zijn zeer grote grijze dieren met een lange slurf, grote oren en slagtanden bij beide seksen. De grote oren worden onder meer gebruikt om de warmte af te drijven. Jongen worden zeer harig geboren. Volwassen dieren hebben nog korte borstelharen op de slurf en de kin.

De vrouwtjes leven in groepen, onder leiding van de oudste of grootste koe. Het zijn over het algemeen familiegroepjes, en vrouwtjes blijven hun hele leven bij een groep. Zodra er meer dan tien dieren in een groep zijn, zal de groep gaan splitsen. Vriendschappelijke banden worden onderhouden tussen verwante vrouwtjes uit verschillende groepen. Mannetjes leven in losse mannengroepjes.

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter