spiritsofafrica foto04

Zuid-Afrika 2012

Vandaag doen we iets heel anders. We gaan met de bus naar de stad. We maken gebruik van de Hop off service die hier voor de deur van ons hotel aangeboden wordt. Een grote rode dubbeldekker met open dak die een rondrit maakt langs bezienswaardigheden en bijzondere plaatsen in en rondom Kaapstad. Je kunt uit- en weer instappen de plekken die jij leuk vindt. On en Off Hoppen. We willen graag naar de Green Market en als het kan de Tafelberg bezoeken.

Als we opstaan is de wind verdwenen. De wind heeft plaats gemaakt voor laaghangende bewolking. Voor het bezoekje aan de markt maakt dit niet zo veel uit, voor de Tafelberg natuurlijk wel. We gaan van start en we zien wel wat de dag ons brengt.
We stappen op halte nummer 4 uit en gaan te voet verder naar de Green Market. Een gezellig pleintje midden in de stad dat gevuld is met allerlei snuisterijen die alleen door toeristen gekocht worden. Natuurlijk ook door ons. We lopen de markt op en af en na een uurtje rondgelopen te hebben krijgen we zin in koffie. Langs de kant van het plein zijn een aantal terrasjes met veel lege tafels en stoelen. Als we langs lopen worden we door een zeer attente kelner aangesproken en wordt er speciaal voor ons een aantal stoelen en tafeltjes gerangschikt zodat we uitzicht hebben op de markt. We bestellen een aantal cappuccino's, een zwarte koffie en een muffin voor Gerard. De kelner is zeer goed gemutst en als hij lacht verandert zijn gitzwart gezicht in een rij spierwitte tanden. “Black Coffee? As black as me but not so sweet!” roept hij en zijn ogen glinsteren van plezier.

Langs het terras bouwen twee muzikanten hun podium op. Een gitaarkoffer en een centenbakje. Echter na twee akkoorden worden ze door een security gard vriendelijk doch dringend verzocht om op te stappen. Ze zijn nauwelijks verdwenen of de volgende troubadour komt langs. Ook hij wordt weggestuurd. De blokfluitspelende minstreel houdt het iets langer vol. Er mag hier blijkbaar voor twaalf uur nog niet gemusiceerd worden en het is pas half. Stoppen dus met al die muziek.
Tijdens onze koffie zijn de wolken verdwenen en heeft de zon hun plaats ingenomen. Het wordt warm. We hoppen weer op de bus en laten ons afzetten aan de voet van de Tafelberg. De auto's staan hier geparkeerd tot ver na de tweede bocht. Hier hebben we vandaag geen boodschap aan. We worden voor de deur afgezet en straks weer opgehaald. Geen parkeerproblemen dus. Er staat ook een lange rij voor het loket, maar na twintig minuten zijn we toch op weg naar boven.

Op de berg is het lekker warm. Het uitzicht is prachtig. We kunnen heel ver kijken ondanks dat er af en toe wat wolken langs komen snellen. Ook hier boven is het voorjaar begonnen. Een hoop struiken en struikjes staan in bloei en geuren er op los. Het blijft een speciaal plekje op aarde, deze berg met uitzicht op een Kaapstad dat steeds verder uit haar voegen barst. Na een flinke wandeling gaan we weer naar beneden waar de rode bus al op ons wacht.
De volgende stop is Camps Bay. Dit is een plaatsje waar de elite van Kaapstad en de rijken van deze wereld graag vertoeven. We zoeken een restaurantje uit met een plekje langs de boulevard. We genieten hier van een heerlijke Dorade, salade met kip en een kip burger die rijkelijk versierd is. Natuurlijk mag hier het glaasje wijn niet ontbreken en met de zon in onze nek is het hier goed toeven. Na de lunch maken we nog een rondje over het strand. Achterna gezeten door een lokale ijscoman die luid roepend en met een koelbox zwaaiend zijn waar wil verkopen, gaan we weer terug naar de bus.

De zon heeft inmiddels weer plaats gemaakt voor grijze wolken en boven in de bus is het inmiddels bijzonder afgekoeld. Sterker nog, het is koud. We zijn dan ook blij dat we de bus kunnen verlaten en nog even onze warme kamer kunnen opzoeken. Het waren weer genoeg indrukken vandaag.

Ons avondeten genieten we weer bij Quay Four. In het donker, bij het licht van een kaarsje zoeken we nog een kleinigheid op de kaart. Een dubbele burger en een combo van kip en spareribs gaat er nog wel in. Met een biertje en een flesje wijn sluiten we de dag af.

Kaapstad, 25 oktober,
Buiten worden de grijze wolken steeds natter.

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter