spiritsofafrica foto04

 
NAMIBIE: "EEN LEVENDE WOESTIJN"
 
Onherbergzame landschappen, de hoogste zandduinen ter wereld, een desolate kustlijn, verre einders, de stilte van de woestijn, een rijkdom aan prehistorische rotstekeningen en grote kuddes wild in het immense Etosha N.P. Legendarische Bosjesmannen, primitieve Himba nomaden en bijzonder geklede Herero vrouwen.
Namibië is een land vol contrasten en spectaculaire natuurfenomenen, eindeloos weids. Een gevoel van vrijheid doorstroomt je bij het zien van horizonnen die zich tot in het oneindige uitstrekken. In Namibië ervaar je dat een woestijn niet alleen uit zand bestaat.
  
 
 
Onze reis door Namibië begint in de hoofdstad Windhoek, de grootste stad van het land, maar nauwelijks een stad te noemen. Door de ruime opzet en het lage inwonersaantal heeft de stad een dorps karakter. Het is een aangename plaats om ons aan het begin van de reis voor te bereiden op een nieuw avontuur. Het is mogelijk om een bezoek brengen aan o.a. de ‘Christuskerk’ of het ‘Alte Feste museum’.
 
 
Ten zuidoosten van Windhoek ligt de Kalahari woestijn, bekend vanwege de kleurrijke zandduinen begroeid met kleine plukjes gras, kameeldoornbomen en een grote variëteit aan wild. Hier tref je antiloopsoorten als de Oryx, Springbok en Kudu, maar ook jagers als luipaarden en cheetah’s. Onder begeleiding van Bosjesmannen, San, kan men hier woestijnwandelingen maken, waarbij je uitgebreid uitleg krijgt over de geheimen van de woestijn.
 
 
Wanneer men verder zuidwaarts rijdt, passeert  men Keetmanshoop. Nabij deze plaats ligt Quiver Tree Forest ofwel Kokerboomwoud. Eigenlijk is de Quiver Tree geen boom, maar een zeer grote Aloë. In het zuiden van Namibië zijn deze ‘bomen’ niet erg bijzonder, maar in de rest van de wereld zijn er weinig plekken waar ze voorkomen.
 
 
Door een landschap met kokerbomen en grillige rotsformaties bereikt men de Fish River Canyon. Het is de 2e grootste canyon ter wereld en een veilige plaats voor dieren als de zeldzame bergzebra en schuwe klipspringer. De Fish River Canyon kenmerkt zich door ruige kale bergen, diepe kloven en rust. Het opzienbare ravijn is 160 kilometer lang, gemiddeld 500 meter diep en op sommige stukken tot 25 kilometer breed. De canyon is voor wandelaars een uitdagend gebied met een wild en een spectaculair landschap.
 
 
Des te westelijker men komt, des te leger wordt het landschap. men rijdt over een kaarsrechte weg door uitgestrekte zandvlakten. Het lijkt wel of men aan het einde van de wereld is aangekomen. Onderweg naar Lüderitz passeert men Aus, een klein gehucht gelegen in de Ausbergen. Volgens de lokale bevolking is dit de enige plaats in Namibië waar het wel eens sneeuwt. Aus ligt aan de rand van de Namibwoestijn en in dit deel van de woestijn komen wilde woestijnpaarden voor. Het zijn verwilderde paarden die afstammen van de paarden van de vroege Duitsers kolonisten. Ze hebben zich volledig aangepast aan het woestijnleven. Aus vormt een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan dit deel van de Namibwoestijn, Lüderitz en Kolmanskop. Lüderitz is gebouwd tussen de duinen en de Atlantische Oceaan. Het is een raar gezicht om huizen in Duitse bouwstijl te zien op zo’n afgelegen plek. Het geeft Lüderitz een speciale sfeer. Nabij Lüderitz ligt het spookstadje Kolmanskop, een herinnering aan de zoektocht naar diamanten. De vondst van diamanten in 1908 trok een flinke stroom gelukszoekers aan, maar tegenwoordig staan er alleen nog maar lege huizen, bijna opgeslokt door de oprukkende woestijn.
 
 
Eén van de hoogtepunten van een bezoek aan Namibië is het enorme uitgestrekte Namib Naukluft Park. De Naukluft bergen zijn samen met de zandduinen bij Sossusvlei in één park ondergebracht, het Namib-Naukluftpark. Sossusvlei is het meest bekende deel van het park. Het is een duinpan, zelden gevuld met water. Het onwerkelijke woestijnlandschap van Sossusvlei herbergt de hoogste zandduinen, abrikooskleurig, ter wereld. Bij zonsopkomst kleurt het zachte licht de duinen en het zand dieprood en gezeten op de top van een duin is het uitzicht op de zandzee overweldigend. In deze bizarre omgeving kunt u een wandeling maken naar 'Deadvlei', een nabijgelegen duinpan waar dode bomen op een dunne zoutkorst een vreemd decor vormen.
 
Nabij Sossusvlei ligt de kleine, maar indrukwekkende Sesriem Canyon. De Tsauchab rivier heeft hier een 30 meter diepe en 1 kilometer lange kloof uitgesleten. De kloof ontleent haar naam aan het feit dat men vroeger 6 riemen (leidsels) van ossenspannen nodig had om water uit de kloof te scheppen.
 
Onderdeel van het Namib Naukluft Park is het NamibRand Nature Reserve, behorend tot één van de mooiste bestemmingen in zuidelijk Afrika. Het reservaat kent een grote variatie aan landschappen, van ruige bergen tot uitgestrekte zandvlaktes. Er leven vele wildsoorten en ook een grote verscheidenheid aan vogels.
 
In de Namib Naukluft Mountains zijn diverse wandelingen uitgezet. Het contrast met de zandduinen is groot. In de heuvels treft u kleine waterstroompjes en bronnen. In dit gebied leven bergzebra's, Kudu's en de kleine klipspringer. Het wild dat in de zandduinen van Sossusvlei weet te overleven kan bij grote droogte naar de relatief koele en groene Naukluft bergen trekken.
 
 
Swakopmund is een Duits aandoend stadje aan de kust. De stad werd in 1892 gesticht en diende als de belangrijkste haven om de Duitse kolonie te bevoorraden. Duitse straatnamen, konditoreien, vakwerkhuizen en veel inwoners afkomstig uit Duitsland. In het centrum zijn enkele koloniale gebouwen te bewonderen waaronder het stationsgebouw. Door de uitgestrekte vlakten in het binnenland kunt u de beroemde Welwitschia-route rijden. Dit is de plek waar de eigenaardige Welwitschia Mirabilis voorkomt. Een wonderbaarlijke plant, waarvan sommige exemplaren 1500 jaar oud zijn geworden. De planten kunnen leven door de condensatie die ontstaat tijdens de dagelijkse ochtendmist, te absorberen. Ten zuiden van Swakopmund ligt het dorp Walvisbaai, aan een lagune waar u duizenden flamingo’s en pelikanen kunt aanschouwen. Noordelijk ligt Cape Cross, de plek waar de Portugese zeevaarder Diego Cao als eerste Europeaan voet aan land zette. Aan de kust en in het water treft men hier honderden zeerobben aan. De hoeveelheid, het kabaal en de geur zal je nog enkele dagen bijblijven.
 
 
Wanneer men vanaf Cape Cross het binnenland in gaat, komt men langs de Brandberg, met de beroemde rotstekening 'White Lady'. In Brandberg en omgeving zijn meer dan 40.000 rotstekeningen gevonden. De rotstekeningen zijn allemaal vele duizenden jaren oud. U rijdt door Damaraland, gekenmerkt door een uitgestrekte en ongerepte wildernis met bergen op de achtergrond, bizarre rotsformaties en prehistorische rotstekeningen. Door de barre en droge omstandigheden hebben flora en fauna zich aan moeten passen om in stand te blijven. Planten blijven in leven door de mist van de oceaan en de vrij zeldzame woestijnolifant heeft extra lange poten en een langere slurf. De unieke flora en fauna maken deze streek onaards en buitengewoon. In de omgeving van Twyfelfontein zijn meer dan 2000 rotstekeningen van de Bosjesmannen gevonden. Afbeeldingen van giraffen, oryxen en ander wild getuigen van een periode dat de streek vruchtbaarder was dan tegenwoordig. Twyfelfontein dankt zijn naam aan een bron die maar af en toe stroomt. Naast de 'verbrande berg' Burnt Mountain en het 'versteende woud' Petrified Forest vindt men hier ook nog de Organ Pipes, zuilen in de vorm van orgelpijpen, gevormd door erosie van vulkanisch gesteente.
 
Fort Sesfontein maakt deel uit van een verdedingsgordel die door de Duitsers gebouwd werd om de streek te controleren. Het dorp geeft de indruk van een rovershol en u vindt er een mix van allerlei culturen. Afrikaaners, Nama’s, Herero’s en soms zelfs Himba’s leven hier vredig naast elkaar.
 
 
De regio Skeleton Coast strekt zich uit over een enorm gebied, vanaf de Ugab rivier in het zuiden tot de Kunene rivier in het noorden. Het is één van de meest geïsoleerde gebieden van zuidelijk Afrika. Sommige delen zijn te onbegaanbaar om per voertuig te verkennen. De extreme, desolate landschappen geven deze regio zijn aantrekkingskracht. Langs de kust treft u zandduinen en uitgestrekte zandvlaktes met scheepswrakken, zeehonden kolonies, flamingo’s en pelikanen. Het binnenland wordt gekenmerkt door ruige canyons, zoutvlaktes en bijzondere geologische formaties. De enige bewoners van dit gebied zijn de Himba’s en er leven nog enkele woestijnolifanten.
 
 
Het Etosha wildreservaat behoort tot de grootste wildparken van Afrika en de dieren die we hier aantreffen zijn typerend voor de Afrikaanse savanne. Centraal gelegen in het park bevindt zich een uitgestrekte zoutpan. De naam Etosha betekent 'grote witte plek van droog water', waarmee de grote zoutpan bedoeld wordt, die het grootste deel van het park beslaat Door het ontbreken van dichte begroeiing is het vrij eenvoudig om verschillende wildsoorten in één keer waar te nemen. Vooral rond de drinkplaatsen ziet u veel wild, waaronder olifanten, giraffes, zebra’s en neushoorns.
Grenzend aan Etosha N.P. liggen een aantal privé reservaten, waar men naast de gebruikelijke safari’s per landrover ook te voet op safari kunt gaan.
 
 
Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter