spiritsofafrica foto04

 

... Vanmorgen maken we weer dezelfde tour als gisteren. Ditmaal met Robert als onze driver. Iedere driver heeft zo zijn eigen verhaal en interesses. Zo vertelt Robert een hele hoop over de bomen en planten die zich in dit gebied bevinden. ...

 

 

 

Ontspanning, een nieuwe auto en een bosbrand.

Vanmorgen maken we weer dezelfde tour als gisteren. Ditmaal met Robert als onze driver. Iedere driver heeft zo zijn eigen verhaal en interesses. Zo vertelt Robert een hele hoop over de bomen en planten die zich in dit gebied bevinden. Een van de bomen die we regelmatig zien is de Camel Thorn. Dit is een soort acasia met vrij lange doornen (acasia=doorn). Deze boom is het hoofdvoedsel van de giraffen. De latijnse naam voor giraf is Giraffa Camelopardalis. Hiervan is de afrikaanse naam voor giraf, kameelperd afgeleid. De naam Camel Thorn is hiermee verklaard.

Bijna alle bomen en struiken die hier staan behoren tot de acasia familie. Oppassen dus voor de doornen die niet altijd even zichtbaar zijn.

Ook vandaag pauzeren we voor de koffie. Dit keer in een van de dalen op veilige afstand van een groep wildebeesten. Veilig, gezien uit het standpunt van de wildbeesten!

Lilac Brested RollerAan het einde van onze rit zien we op een tak van een dode boom de lilac-brested-roller, een klein bont gekleurd vogeltje. Het vliegt ijverig op en neer en verzamelt tijdens zijn korte vluchten zijn ontbijt. Dit ontbijt bestaat uit een aantal larven en motjes die hij tussen het gras uitpikt. Na iedere vlucht keert hij weer terug op zijn tak zodat wij hem uitgebreid kunnen bewonderen en zelfs een aantal foto´s kunnen maken. Het stoort hem niet dat wij toekijken terwijl hij in een hap een grote mot afslikt.

Bij terugkomst op de ranch is er nieuws over onze auto. Het is dezelfde auto als waar we onze reis mee gestart zijn en hij is onderweg naar de Kalahari. We wachten af en na de telefoongesprekken van de afgelopen dagen zijn we zeer sceptisch en geloven het pas als we het zien.

We gebruiken de middag om lekker te luieren. Veronika heeft de Sudoko´s ontdekt en puzzelt of haar leven er van af hangt. Zelf schrijf ik nog wat in mijn schriftje en probeer de gebeurtenissen van de afgelopen dagen op papier te zetten. Om mijn herinneringen wat op te frissen blader ik ook nog wat door mijn foto´s. In plaats van mijn laptop heb ik dit jaar een imagetank, een harde schijf met een klein beeldschermpje, bij me. Dit werkt prima. Alle foto´s worden op de harde schijf gekopieerd en de  geheugenkaartjes worden weer leeg gemaakt voor de volgende sessies. In plaats van 3 kilogram laptop heb ik deze reis maar 500 gram imagetank bij me.

CheetahOp de Bagatelle Game Ranch bevinden zich een viertal cheetah´s. Deze zitten welliswaar in een apart afgezet stuk land van enkele hectaren groot en zijn gewend aan mensen, maar het blijven wilde dieren.

Om half vijf rijden we met de jeep het terrein van de cheetah´s op. Het is de bedoeling dat we deze beesten gaan voeren! Onze gids en driver, Cornije, neemt de tijd om ons uitvoerig uitleg te geven over de vier cheetah´s die hier opgegroeid zijn. De cheetah´s zelf vinden dit een langdradig verhaal en laten dit ook een aantal keren duidelijk merken. Als ze uiteindelijk hun “prooi” uitgedeeld krijgen verdwijnen ze met hoge snelheid en verstoppen zich in het gras.

Nu wordt het spannend. Tijdens het verorberen van hun maal, krijg ik de toestemming om de auto te verlaten om wat foto´s te kunnen maken. Ik nader deze wilde beesten tot op 5 meter, ga op mijn hurken zitten, zit dus op ooghoogte van de cheetah´s en fotografeer of het de normaalste zaak van de wereld is.

Het zijn geen beesten om je rug toe te keren en dus loop ik voorzichtig achteruit terug naar de auto. Als ik weer in de auto zit besef ik pas wat ik gedaan heb. Of ik het nog eens zou doen? Ik denk het wel!

 

Cheetah's op ooghoogte ... !

 

Als de cheetah’s hun prooi verslonden hebben, maken we nog een rondgang over de farm. We zien hier nog veel meer dieren die hier hun tehuis gevonden hebben. Behalve de schapen en geiten, wonen hier ook nog een eland, een zebra, een kudu, een 16 jaar oude oryx, een tam springbokje, een nest stokstaartjes en een hele verzameling verschillende vogels.

Tegen zes uur maken we ons klaar voor de “sundowner”. We worden echter gestoord door een witte Opel Zaphira die het erf op rijdt. Inderdaad, onze derde auto! Het is niet dezelfde als waar we zondag mee gestart zijn, maar ja. Deze auto vertoont op het eerste gezicht geen mankementen en na het zetten van de nodige handtekeningen, vervolgen we onze weg naar een van de duintoppen. De man van het verhuurbedrijf, blijft achter bij de Toyota en wil deze eerst nog inspecteren. Wij wachten hier niet op.

De Windhoek tafel staat al koud en ook de rosé ligt in het ijs. We zien de zon langzaam maar zeker achter de horizon verdwijnen. Tegelijkertijd zien we in de richting van Marienthal, zo’n 25 kilometer naar het westen, een lange rooksliert. Normaal, zegt Cornije, onze gids. Er is daar in de buurt een plaats waar afval verbrand wordt. Niets om ons zorgen over te maken. Ondertussen zien we vanaf onze duin in de verte een witte auto weg rijden. De inspectie is zo te zien gelukt en de Toyota mag nog driehonderd nachtelijke kilometers richting Windhoek rijden.

Als we na een twintigtal minuten nogmaals naar het westen kijken, zien we behalve de rook die steeds heviger wordt, ook een oranje gloed. Via de mobilofoon van de auto wordt informatie uitgewisseld. Er blijkt inderdaad een bosbrand te zijn. Het vuur wordt al door de lokale bevolking bestreden. Omdat het terrein ontoegankelijk is voor voertuigen, is dit handwerk. Stokken met lange stroken rubber worden hierbij gebruikt om het vuur uit te slaan.

Alle drankjes worden ingepakt. En als wij ons gaan opfrissen voor “the same procedure as every day” gaan Cornije en Duain ondertussen op weg naar het vuur om te helpen blussen. Het is onze laatste nacht hier. Morgen rijden we verder naar Keetmanshoop.

 

Kalahari Sundown

 

Lunch:

Kiplasagne

 

 

Diner:

Voorgerecht: Macaroni/Kaassoufle.

Hoofdgerecht: Kip-kebab, Oryxfilet

Nagerecht: Zoete pudding (weer anders ...!)

Wijn:

Chateau Libertas.

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter