spiritsofafrica foto04

Dag 2. Januari in november

Om zeven uur staan we op en maken ons klaar voor het ontbijt. We hebben allebei goed geslapen Veronika ies minder maar het was de eerste nacht in een vreemd land en dat is altijd even wennen. We zijn een beetje bijgekomen van de vermoeiende reis. Het ontbijt is goed verzorgd. Twee man om een ei te bakken, of een ommelet, net wat je wil, staan net als de broodjes in allerlei vormen voor ons klaar. Op een aparte tafel staan ook nog dikke sneden brood met een gemiidelde dikte van meer dan 2 cm.  Ook de aardappels, worstjes en de bonen in tomatensaus ontbreken niet. Uiteraard is er ook fruit. Veronika eet een bordje fruit en ik een spiegel ei op een dikke geroosterde snee brood.

Na het ontbijt maken we kennis met onze gids en chauffeur die ons de komende dagen door Tanzania gaat begeleiden. Januari is zijn naam, een jonge vader, die een beetje schuchter overkomt maar gepasioneerd begint te vertellen als het over zijn geboorteland gaat.

We vertrekken vandaag voor een tocht door het Arusha National Park. Een klein stukje rijden. Maar een klein stukje over Tanzaniaanse straten is toch wel een uitdaging. Verkeersregels kent men nauwelijks of het zou moeten zijn dat degene die het meest rechts rijdt (meestal) voorrang krijgt. Met soms wel drie auto's naast elkaar inhalen op een amper anderhalve baans weg is af en toe wel spannend.

Arusha is een natuurgebied waar veel natuur te bewonderen is, Het is een rijke omgeving. Bananen en koffie plantages liggen hier in overvloed en zelf rijstvelden liggen langs ons route. Wildlife zien we hier in de vorm van zebra's en giraffen. Zij zijn de eerste die ons verwelkomen als we het park in rijden. We genieten hoofdzakelijk van het landschap en de vele kleuren groen die we hier zien. Vanaf een heuvel hebben we uitzicht op een groep van twaalf meerjtes die allemaal voorzien zijn van een merkwaardige  roze rand. Bij nader inzien blijken dit flamingo's te zijn die we later nog van heel dicht bij zullen tegenkomen..

Tegen half een wordt er gelunched. Een uitgebreid pakketje waar zeker drie man van zouden kunnen eten wordt ons uitgerijkt. Met een prachtig uitzicht over de meren aan de ene kant en toeschouwers in de vorm van giraffen aan de andere kant  eten we een gedeelte van onze lunch op. Een gebraden kip en een banaan, een paar slokken heel zoete drank is alles wat er gegeten wordt. Afrikanen houden van zoetigheid, dus is ons lunchpakket hiermee dan ook rijkelijk voorzien.

Het  park is rijk aan bomen die ieder hun eigen geschiedenis kunnen vertellen. Sommigen zien wel meer dan honderd jaar out en hebben het doorleefd gezicht van iemand die zijn leven lang in de buitenlucht is geweest. Ongerepte natuur waar geen mens aan te pas komt. Als we chter verder rijden komen we toch een aantal mannen en vrouwen tegen die met een, voor ons,  ouderwetse, hak, de weg voorzien van gootjes, zodat het regenwater een weg kan vinden. Mannen en vrouwen, oud en jong. Een van de oudere heren draagt een colbertjas met zarte krijtstrepen. Een ietwan ongewone outfit voor iemand die aan de weg werkt.

Als we verder rijden zien we nog een kudde buffels. Wild kun je ze niet echt noemen. We naderen ze tot op een meter afstand zonder dat ze met de ogen knipperen. Tegen vier uur rijden we terug naar de lodge. Het is mooi geweest voor een eerste vakantiedag. Moe van alle indrukken en dorstig van alle stof laten we ons een koud glas bier serveren.

Ondertussen is er een bus met nederlanders aangekomen die, net zoals wij, morgen weer vertrekken. Het verschil met hun is dat wij morgen om ongeveer negen uur, met z'n drieen  in een landrover, beginnen aan een ontdekkingsreis door de rest van Tanzania en zij in een bus.

Ons diner vanavond krijgt een snelheidsprijs. Nauwelijks is het voorgerecht op, of de soep komt er al aan. Het hoofdgerecht haalt de soep bijna in en komt bijna tegelijk met het nagerecht. Desondanks heeft het ons prima gesmaakt. Omdat we een hele fles wijn besteld hebben kunnen we het etentje nog tot een uurtje rekken, maar dan staat de ober toch naast ons om af te rekenen.

Als we naar onze kamer lopen begint het te regenen en dit zal ook de hele nacht zo door gaan.

Arusha, 10 november.
Buiten regent het warme druppels. Het is nog steeds 28 graden.

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter