spiritsofafrica foto04

 

... Vandaag starten we op dezelfde manier als gisteren, heel langzaam. Vannacht heeft het behoorlijk geregend en als we naar buiten kijken is de hemel bedekt met grote zwarte wolken. We gaan vandaag dus maar iets binnen doen, je weet namelijk niet of het droog blijft ...

 

4. Culinair middelpunt.

 

Donkere wolkenVandaag starten we op dezelfde manier als gisteren, heel langzaam. Vannacht heeft het behoorlijk geregend en als we naar buiten kijken is de hemel bedekt met grote zwarte wolken. We gaan vandaag dus maar iets binnen doen, je weet namelijk niet of het droog blijft.

 

Van de receptie krijgen we wat tips gekregen over bezienswaardigheden in de omgeving. Omdat Franschhoek eigenlijk maar een lange straat is met links en rechts Wine estates, is alles natuurlijk makkelijk te vinden.

 

Aude auto'sWe beginnen onze tocht vandaag bij een grote wine-farm die een hoop geld geïnvesteerd heeft in auto's. Een tachtigtal auto's staan hier in vier grote hallen tentoongesteld. Als we de poort van het estate bereiken worden we door een vriendelijke jongeman ontvangen die vraagt of we voor de vintage-cars komen. Inderdaad, die willen we graag zien en we mBuickogen dus het landgoed op rijden. Aan de oprijlaan schijnt geen einde te komen, maar uiteindelijk komen we toch aan een grote parkeerplaats en de ingang van het museum.

 

Het is de moeite waard. Er staan hier auto's van rond negentienhonderd, maar ook een gloednieuwe Porsche staat hier. In de verzameling bevinden zich naast een aantal Fords, Buicks, Packards, een mooie rode Cadillac en vier vuurrode Ferrari's. Een aardige geldbelegging dus.

 

Een hapje bij MorresonOm een uur gaan we op zoek naar een eenvoudige lunch. Vandaag doen we het wat minder. We vinden onze lunch in een kleinere wijnfarm waar je uiteraard ook wijn kan proeven. We besluiten dit laatste echter niet te doen en beperken ons tot een enkel glaasje Chardonnays. De lunch is heel licht maar wel voor de echte fijnproever. Een aanrader als je hier in de buurt bent. Maar ja, er zijn hier in Franschhoek zoveel aanraders. Franschhoek wordt dan ook niet voor niets het culinaire middelpunt van Zuid-Afrika genoemd. Ook is het niet helemaal toevallig dat we de eerste vier dagen van onze vakantie hier door brengen.

 

Een mooi schilderij ...Na de middag lopen we nog even door het stadje en bezoeken diverse craft-shops (souvenirwinkels) maar kopen niets. Ook lopen we nog een aantal galerijen binnen, maar ook daar besluiten we, ondanks dat het deze keer erg moeilijk is, niets te kopen. We pikken nog een terrasje en gaan dan naar onze kamer. Ondanks alle donkere wolken is het tot nu toe droog gebleven. Als de zon echter achter de wolken verdwijnt, heeft het nog maar zestien graden. Niet echt Afrika dus.

 

Eenvoudige saladeOm zeven uur hebben we afgesproken in Le Quartier Francais, een volgende culinaire uitdaging.

De uitdaging is uiteindelijk wel geslaagd. Een vier gangen menu met zeer veel enthousiasme geserveerd en allemaal gerechtjes die uitzien als schilderijtjes. Behalve dat het allemaal met zorg is gecomponeerd smaakt het ook nog uitstekend. Een absoluut hoogtepunt in een culinair ontwikkeld stadje genaamd Franschhoek.

 

Lunch:

Braised Italian plum tomato with aubergines, ravioli and tapanade.
Potato, olive and capper salad with ansjofish, cumcumber and rucula.

Nagerecht:

Chocolade truffels Cappucino, Koffie.

Wijn:

Pinehurst, Chardonay.

 

Diner:

Amuse:

Ossestaart, Crayfish en parmesaanse kaas mousse.

Voorgerecht:

Witte bonensoep met truffel.

Carpacio butterfish.

Hoofdgerecht:

Eendeborst met lever en foie gras.

Parmesaan gnocci met mosslen en een lasagne van paddestoelen en aardappel.

Nagerecht:

IJs, lcitroen kwark taartje.

Passievruchten sorbet.

Wijn:

Glennwood Chardonay 2006 (!)

 

 

Franschhoek, 12 september.

Buiten is het bewolkt en heeft het nog maar zestien graden.

 

 

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter