spiritsofafrica foto04

 

... Na het nuttigen van ons traditioneel ontbijt, omelet toast en koffie nemen we afscheid van de mensen in de lodge die ons een paar mooie dagen bezorgd hebben ...

 

9. Toppie

 

RotsformatiesNa het nuttigen van ons traditioneel ontbijt, omelet toast en koffie nemen we afscheid van de mensen in de lodge die ons een paar mooie dagen bezorgd hebben.

 

We wijken af van de route zoals ze in onze reisbeschrijving staat. Hier wil men ons helemaal terug laten rijden tot Stellenbosch en dan via de N2 naar Oudtshoorn, totaal bijna 600 kilometer! We kiezen voor een alternatief en achteraf zijn we daar allebei heel blij om. Tot aan de gate rijden we nog een slechte gravelroad, slaan rechtsaf in plaats van links en ons avontuur is begonnen. De volgende tachtig kilometer zijn gravelroad, maar zeer goed bereidbaar. Onze snelheid varieert tussen de tachtig en honderd kilometer per uur.

 

GravelroadWe wanen ons terug in Namibië. De Kleine Karoo, het gebied waar we nu doorheen rijden heeft veel weg van de Kalahari en de uitgestrekte vlakten die we vorig jaar doorkruist hebben. Kale bergen en kale vlakten met daarboven een strak blauwe lucht. De temperatuur loopt op en voor het eerst zetten we onze airco aan. Als we iets verder naar het zuiden komen worden de vlaktes ingekleurd met bloemen. Allerlei soorten en kleuren. Het ene moment omzomen helder oranje bloemen de weg even later zijn ze kanariegeel. Af en toe rijden we langs stukjes waar alle kleuren door elkaar komen. Net een schilderspalet waar de schilder al zijn kleuren verf heeft uitgeprobeerd.

 

Bloemen, Geel OranjeAls we de gravelroad verlaten rijden we verder op de N1 naar Beaufort West. We verlaten de N1 en via Prins Albert rijden we richting de Swartbergpas. Onder weg discussiëren we nog over welke Prins Albert het hier gaat. We weten het niet dus zoeken we het thuis wel op! Langzaam klimmen we langs de steile bergwanden via een aantal behoorlijke haarspeldbochten omhoog.

 

Een landschap met een hoog Wow-gehalte. Ik heb Veronika nog nooit zo vaak achter elkaar “wow” horen zeggen als vanmiddag. WhowPrachtig, prachtig, prachtig. Enorme rotsformaties en gapende diepe ravijnen. Achter iedere bocht een nieuwe “wow”. Als mens voel je je in deze omgeving heel klein. We stoppen af en toe om een foto te maken. Vergeefse moeite, omdat je dit nooit in één plaatje kunt vangen. De enorme omvang niet, maar ook de indruk niet. Bij de laatste bocht omhoog zien we een bordje waarop staat “het toppie”. We hebben het hoogste punt van deze berg bereikt. De rit naar boven was zeer de moeite waard. Toppie! Nu naar beneden.

 

Whow, whow!Dit gaat een stuk makkelijker. Een aantal Zuid-Afrikanen heeft stage gelopen in Nederland. Om de snelheid op deze berghellingen te beperken liggen er om het willekeurig aantal meters hoge drempels, die als je niet oplet, fungeren als springschans. We stellen ons voor wat er gebeurt als je op zo'n drempel gelanceerd wordt en de bocht mist ... of toch maar niet.

 

We komen heelhuids beneden, al zitten we flink onder het stof. Ons onderkomen van vannacht en morgen en heet “De Opstal”en ligt even buiten Oudtshoorn. Omdat we de alternatieve route genomen hebben zien we plotseling een uithangbord en zijn voordat we het eigenlijk verwachten op de plaats van bestemming. Een groot landgoed met diverse huizen. In ieder huis zijn twee kamers ingericht en deze zijn weer voorzien van een enorme veranda, met bankstel koelkast.

 

RotsformatiesWe douchen het stof van ons af, en omdat vanavond het restaurant gesloten is moeten we toch nog een keer de auto in om naar ons diner te rijden. Via de receptie van ons guesthouse zijn er al twee plaatsen gereserveerd en de keuze van het restaurant was op z'n minst gezegd niet verkeerd.

 

Oudtshoorn, 17 september.

Buiten fluiten de vogels, en gaat langzaam de zon onder. Het blijft warm.Diepe Kloven

 

 

Diner.

Voorgerecht:

Salade,
Garnalen en Zalm

 

Hoofdgerecht:

Geconfijte eend.

Tandem van Struisvogelbiefstuk en Runder biefstuk gegarneerd met mozerella, pepersaus.

Kleine garnaaltjes met lenteuitjes en kleine stukjes tomaat, mayonaise. Olijven in gerookte zalm gewikkeld.

 

Nagerecht:

Nougatmousse en peer in een kommetje van gelei.

 

Wijn:

Huiswijn: Merlot

 

 

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter