spiritsofafrica foto04

 

... De morgen wordt besteed aan het overbruggen van bijna driehonderd kilometer door een nauwelijks afwisselend landschap. We vertrekken om ongeveer negen uur en rijden om iets later dan een uur Graaff Reinet binnen te rijden ...

 

11. Bontjassen in de woestijn.

 

De morgen wordt besteed aan het overbruggen van bijna driehonderd kilometer door een nauwelijks afwisselend landschap. We vertrekken om ongeveer negen uur en rijden om iets later dan een uur Graaff Reinet binnen te rijden.

 

Onderweg zien we grote uitgestrekte vlakten met niets. Wat stoffige struiken vullen de lege ruimtes. Soms steekt er uit zo'n stoffige struik plotseling een lange nek omhoog, en kijkt nieuwsgierig in de rondte om vervolgens weer verder te gaan met het leeg eten van iets dat al leeg is. Deze struiken, struisvogels dus, zien we naar gelang onze reis vordert, steeds minder. Wel komen we veel schapen en geiten tegen. Langs de weg staat een bord waarop mohairroute geschreven staat. De dieren met hun dikke bontjassen aan lijken nauwelijks last van de warmte te hebben.

 

Ondertussen staat de zon hoog aan de blauwe lucht die hier en daar een witte streep vertoont. We rijden over een grote vlakte en omdat het erg heiig is, zien we in de verte een trillende grijze schaduw, die, als we dichterbij komen, langzaam verandert in een groot bergmassief. Het lange lint dat door het landschap getrokken is, de N9, lijkt geen einde te hebben. Voor ons verdwijnt de straat trillend in de verte en achter ons lost de weg op in iets dat op water lijkt. We rijden alleen. Af en toe een tegenligger. Hier ligt waarschijnlijk wel de oplossing voor het fileprobleem in Nederland. We moeten onze wegen niet breder maken maar langer. Leg Utrecht en Amsterdam iets verder uit elkaar en het verkeer lost vanzelf op!

 

Als we om iets over enen ons guest house gevonden hebben, blijkt dit een klein paradijsje te zijn midden in de Kleine Karoo. We worden hartelijk ontvangen door de vrouw des huizes, ze blijkt een superkok te zijn en in diverse kookboeken staat al haar naam vergezeld van een aantal heerlijke recepten. Met een beetje geluk is een van deze boeken straks van ons. We zullen vanavond hier eten en de kookkunsten mogen uitproberen.

 

Het diner vanavond is geen straf. We zitten samen met Bernadette, zo heet de kokin, aan tafel en spreken af wat we te eten krijgen en hoe we het willen hebben. Alle gerechten zijn met zorg bereid en zijn stuk voor stuk kunst stukjes op zich. We offeren ons maar weer op en genieten met volle teugen rode en roze wijn.

 

Diner.

Amuse:

Amuse van zalmforel met advocado-peer mousse, gegarneerd met fijne streepjes paprika en koriander.

 

Voorgerecht:

Tomatensoep, flensjes gevuld met asperges en garnalen

 

Hoofdgerecht:

Gemsbok, Kiprolade

 

Wijn:

Welbedacht Merlot 2003, Silver Medal Michel Angelo 2006, Beyerskloof Pinotage Rose 2005

 

Nagerecht:

Bananenijs

 

 

 Graaff Reinet, 19 september 2007.

Buiten gaan de mussen te voet, Afrika plus.

 

 

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter