spiritsofafrica foto04

 

... Vandaag gaan niet alleen de mussen te voet maar wij ook. Graaff Reinet is een dorpje dat hoofdzakelijk bestaat uit oude gebouwen die gebruikt worden als museum. Twee van deze musea gaan we bezoeken ...

 

20. Museumdag.

 

Graaff Reinet HouseVandaag gaan niet alleen de mussen te voet maar wij ook. Graaff Reinet is een dorpje dat hoofdzakelijk bestaat uit oude gebouwen die gebruikt worden als museum. Twee van deze musea gaan we bezoeken, het Reinet-huis en de Old Library. Beiden huizen zijn volgestouwd met antieke meubelen, schilderijen en nog veel meer oud stof.

 

 

Oude KoetsenHet Reinet huis is een grote witte villa waar we ongeveer twee uur rondlopen totdat we alle kamers gezien hebben. Buiten op de hof staan nog een aantal koetsen die hun glorieperiode allang achter de rug hebben. Voorstellend dat met deze koetsen zelfs tot Kaapstad gereden werd en rekening houdend met alle stof en warmte die zo'n reis vergezellen, moet je wel bewondering hebben voor de pionier die dit avontuur aan ging.

 

In de verste hoek op het erf is een klein kamertje ingericht als tandartsen praktijk, met een heuse tandartsen stoel. Alle kasten en instrumentaria zijn ge-designed Lichtblauw designin licht blauw emaille en blinkend gepoetst chroom. Alle ladekasten, ontsmettingsapparatuur maar ook de stoel zelf, zijn mooi lichtblauw geëmailleerd en afgezet met chromen lijsten. Ik denk niet dat ik me erg op m'n gemak zou voelen als onze tandarts zo uitgerust zou zijn.

Tegenover de tandartsenpraktijk is een soort gelijke kamer. Hier is alles in het zwart, maar zonder chroom. Alle tangen en andere hulpstukken zijn van zwaar gietijzer. Het is de smidse.

 

Na twee uur verlaten we het Reinet huis en slenteren nog een beetje door het dorp, drinken wat fris en gaan verder naar de Old Library. Hier vinden we een hele hoop oude fossielen. Schedels van honderd miljoen jaar oud liggen hier tentoongesteld. De moeite waard. Ook zijn hier rotstekeningen te zien die men uit heel Zuid-Afrika verzameld heeft. Een aantal hiervan hebben we al “live” gezien. Namelijk in de Drakensbergen en in Kagga Kamma.

 

Lunch restaurantAls we weer buiten komen lijkt het dorpje wel verlaten. Iedereen die nog op straat is beweegt heel langzaam of zit in de schaduw. De temperatuur stijgt. We zoeken vlug een lunchrestaurantje op, hier waren we gisteren ook al, en bestellen een salade een koud glas water en een m.i. Zure, huiswijn. Wel verfrissend overigens. Na de lunch trekken we ons terug op onze kamer en genieten van de airco en de zon de buiten schijnt. Veronika zwemt nog twee banen in het veel te koude zwembad om vervolgens ook weer achter haar puzzelboekje te kruipen en te wachten op de kunsten van onze kokkin.

 

Ook vanavond is het diner weer een feest. Het voorgerecht is, vind ik, geweldig. Een taartje van tomaten. Iets om thuis uit te proberen. Het recept staat in het boek dat we gekocht hebben, moet dus geen probleem zijn. Het hoofdgerecht en het nagerecht zijn uiteraard ook erg lekker. Het zal de komende week wel weer tegenvallen als we weer “normaal” gaan eten.


Hall of Fame

 

Diner.

 

Voorgerecht:

Tomatentaartje

 

Hoofdgerecht:

Lam, Kip met parmesaan in een kruidenkorstje

 

Nagerecht:
Amarulaijs met saus

 

Wijn:

Welbedacht Merlot 2003, Silver Medal Michel Angelo 2006, Beyerskloof Pinotage Rose 2005

 

 

Graaff Reinet, 20 september 2007.

Buiten trilt de lucht en is de stilte voelbaar.

 

 

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter