spiritsofafrica foto04

 

... Een tehuis voor olifanten is het doel van onze reis vandaag. We moeten hier wel een stukje voor rijden, maar de omgeving en de natuur langs de weg maken het ritje de moeite waard ...

 

19. Olifanten.

 

Een tehuis voor olifanten is het doel van onze reis vandaag. We moeten hier wel een stukje voor rijden, maar de omgeving en de natuur langs de weg maken het ritje de moeite waard.

 

We komen aan bij het Elephant Sanctuary, in de buurt van Hog Hollow, de lodge waar we in 2004 gelogeerd hebben. Bekende omgeving dus. In dit tehuis wat eigenlijk bestaat uit een ontzettend groot grondgebied dat omringd is door een aantal houten hekken, bevinden zich zes olifanten. De olifanten zijn hier terecht gekomen omdat ze in hun oorspronkelijke omgeving zouden zijn dood gegaan.

 

Volgens de gids die ons een heel verhaal vertelt over de olifant in het algemeen, is het de bedoeling dat deze olifanten ooit weer in het wild uitgezet gaan worden. Dit zou dan moeten gebeuren op een leeftijd van ongeveer dertig jaar. De oudste olifant hier is vijftien en de jongste is pas vijf. Dit betekent dus dat dit nog wel even gaat duren. Veronika en ik hebben hier onze bedenkingen over. We zien dat deze beesten van 's morgens vroeg tot 's avonds laat gevoerd en verzorgd worden. Als je deze olifanten terug in de wildernis wilt plaatsen zullen ze o.i. toch iets zelfstandiger moeten worden.

 

Deze olifanten zijn tam. Zo tam dat een ieder van ons in plaats van een hand, een slurf van de olifant krijgt om vervolgens een stukje met hem te gaan wandelen. Een aparte ervaring zo'n zachte slurf die bij ieder stap, warme natte lucht in je hand blaast. Ook het vastpakken van zijn huid is verrassend. Zacht, warm en behaard. Haren die je alleen van heel dichtbij ziet en verstopt zitten onder een laag modder. Een beetje tegenstrijdig misschien maar met deze haren “voelt” de olifant zijn omgeving. Deze haren spelen dus een belangrijke rol in hun communicatie.

 

De rondleiding duurt ongeveer een uur. In dit uur wordt niet alleen kennis gemaakt met de olifanten, maar ook iets vertelt over anatomie en levenswijze van deze dieren. Iedere olifant heeft zijn eigen begeleider die voor hem zorgt. Ook hebben ze allemaal een naam. Verrassend, voor ons, luisteren ze als hun naam genoemd wordt, heel goed naar de commando's. De olifant waarmee wij gewandeld hebben heet Mopani, genoemd naar een boom. Voor degenen die extra willen betalen is er nog een ritje op de rug van de olifant gepland. Er is er maar een uit onze groep die deze ervaring wil meemaken.

 

Na de olifanten rijden we nog even door naar Knysna. We zoeken de “Waterfront” op en nestelen ons bij een echt Grieks restaurant om te lunchen. Een beetje per ongeluk. We wilden eigenlijk vis eten. Beneden staat een groot bord met reclame voor verse visgerechten. Als we boven aan de trap het restaurant bereiken blijkt het een Grieks restaurant te zijn. We hebben toch met smaak gegeten.

 

Na al deze belevingen rijden we terug naar ons appartement aan de rand van de oceaan, waar we voor de laatste keer het uitzicht bewonderen. Starend naar een ondergaande zon en de zilte lucht proevend, weten we dat dit een van de mooiere plekjes op aarde is.

 

TsiTsi Kamma, 27 september 2007.

De zon daalt snel achter de wolken, een rode gloed blijft achter.

 

 

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter