spiritsofafrica foto04

 

... Om negen uur moeten we ons huisje verlaten hebben. Dat lukt makkelijk. Als we de poort uit rijden is het net half negen geweest ...

 

20. Open lucht museum.

 

Om negen uur moeten we ons huisje verlaten hebben. Dat lukt makkelijk. Als we de poort uit rijden is het net half negen geweest.

 

Het ritje van vandaag is vierhonderd kilometer lang. Een hele tour dus. Zelfs op de goed berijdbare wegen hebben we hier toch wel even voor nodig. Langs de kant van de weg vallen de bloemen en de weilanden te bewonderen. De Tuinroute (The Garden Route). Zo wordt deze route langs de zuidkust van Zuid-Afrika genoemd.

 

Onderweg stoppen we nog even in Mosselbay om de Postboom te bezoeken. Dit is een vijfhonderd jaar oude boom die in de vorige eeuwen door de zeelieden werd gebruikt om hun post achter te laten. De boom staat tegenwoordig midden in op het terrein van een museum, dus moet je betalen om er bij te mogen. Twaalf Rand, één Euro twintig, valt wel mee en zo lopen we het terrein op. Binnen een half uur hebben we het hier wel gezien en gaan verder.

 

We laten ons nog verleiden om in het plaatselijke restaurant “verse” vis van de dag te eten, maar die ligt ons zo zwaar op de maag dat we dat verse wel enigszins betwijfelen. De rest van onze tour genieten we nog na van de vettige vis en de nog vettigere frieten. Slecht idee. Moeten we dus niet meer doen.

 

Als we na vierhonderd kilometer Swellendam binnen rijden, hebben we ons onderkomen snel gevonden. Aan de rand van de weg ligt in de schaduw van een grote boom, een oud huisje met kleine raampjes. Het lijkt of we hier het openluchtmuseum in bokrijk binnen komen. Of misschien wel het openlucht museum dat we jaren geleden in Hongarije bezocht hebben. Dit is echt oud. De deuren zijn hier zo laag dat we ons moeten bukken om binnen te komen. Eenmaal door de deur staan we in een ruimte van ongeveer vijf bij tien meter dat ingericht is als restaurant. We worden heel vriendelijk door Francois ontvangen en als hij hoort dat we uit Nederland komen schakelt hij meteen over in het Nederlands /Afrikaans en heeft honderduit te vertellen. We worden naar onze kamer geloodst. Net een tuinhuis, zoals andere Nederlandse gasten, hun onderkomen betitelen. Een vierkante ruimte met een bed en twee tafeltjes met daarop een lamp. Een heel sobere badkamer met douche. Wij hebben wel het voordeel dat we nog een kleine veranda hebben waar een paar stoelen en tafels staan zodat we toch ergens kunnen gaan zitten. Vanuit onze veranda kijken we uit op een klein zwembad met ijskoud water. Al met al een net onderkomen voor de komende drie nachten.

 

De belangrijkste reden dat we in deze antieke omgeving terecht zijn gekomen is, en hoe kan het eigenlijk ook anders, de aanbeveling van de goede keuken. Deze aanbeveling is terecht. In een geweldige ambiance met kaarslicht en een met een lichte jazzmuziek op de achtergrond worden hier een aantal kunstukjes op tafel gezet. De wijnkaart is niet uitgebreid maar dat hoeft ook niet. De wijn die we vanavond uitzoeken,  is er weer een om in te lijsten.

 

Swellendam, 28 september 2007.

Buiten ruisen de bomen, het zwembad spettert koud water.

 

 

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter