spiritsofafrica foto04

 

... De zon schijnt, de lucht is blauw met hier en daar een plukje wolk. We rijden vanuit Camps Bay naar Cape Point, het zuidelijkste puntje van de Western Cape. We bestuderen de landkaart en ook ons navigatiesysteem programeren we richting Zuiden. Halverwege, net voordat we de tolweg op willen rijden, worden we tegengehouden door een aantal jongemannen getooid met gele hesjes ...

 

27. Cape Point.

 

De zon schijnt, de lucht is blauw met hier en daar een plukje wolk. We rijden vanuit Camps Bay naar Cape Point, het zuidelijkste puntje van de Western Cape. We bestuderen de landkaart en ook ons navigatiesysteem programmeren we richting Zuiden. Halverwege, net voordat we de tolweg op willen rijden, worden we tegengehouden door een aantal jongemannen getooid met gele hesjes. "This road is blocked" is de mededeling van een van hen. Wij kijken hem vragend aan. En nu? What now? We moeten omdraaien en een alternatieve route zoeken. Wat een ritje van ongeveer een uur zou moeten zijn duurt inmiddels al twee uur.

 

Omdat Cape point als zodanig niet aangegeven is, verrijden we ons een aantal keren. Onze Belgische tante in het navigatiesysteem weet het ook niet meer en om de kilometer veranderd ze van mening. Misschien toch een man de volgende keer? Uiteindelijk zitten we op de goede weg en rijden we door een verlaten landschap vol met bloemen naar Cape Point.

 

Je kunt zien dat het hier een tijdje geleden gebrand heeft, maar de natuur hier herstelt zich snel. Tussen de zwartgeblakerde bosjes verschijnen spontaan de gele en rode bloemen in allerlei variaties. Het is rustig op de weg en als we aankomen staan er nog maar een paar auto's op de parkeerplaats. We kopen een kaartje en gaan met een treintje, dat de originele naam "De vliegende Hollander" draagt, naar boven. De zon schijnt nog steeds en tegenstelling tot de laatste keer dat we hier waren is het windstil. Cape Point staat net als de weg er naar toe, in volle bloei. Ook hier allerlei bloemen in prachtige geuren en kleuren. Het ruikt hier erg zoet en dit heeft weer z'n aantrekkingskracht op duizenden en duizenden kleine vliegjes die zich te goed doen in de zoete keuken die hun hier geboden wordt.

 

Bij iedere trede die we beklimmen merken we dat er meer vliegjes zijn. Boven bij de vuurtoren is het heel erg. Duizenden tegelijk maken hier het hoogste en zuidelijkste punt onveilig. Met de mond dicht om geen overdosis eiwitten te slikken, kijken we om ons heen. Een prachtig uitzicht, wijds en ver. De Oceaan onder ons kleurt van donker blauw via turkoois naar groen en eindigt op het witte strand. Het water is kraakhelder en terwijl we in het water staren zien we ook hier weer een walvis die een plekje tussen de rotsen uitgezocht heeft. Deze rotsen zijn ruw en scherp en in het verleden heeft menig schipper hierop zijn boot verloren. We dalen weer af en laten de vliegen weer alleen. Het is inmiddels een uur en tijd voor de lunch.

 

Als we weer buiten komen is de parkeerplaats overvallen door wel twaalf grote bussen. Een drukte en gekakel van jewelste. Iedereen wil tegelijk naar boven. Prima, maar wij gaan de andere kant op. We verlaten de kaap en rijden tussen de bloemen door naar Simonstown. Hier bezoeken we samen met Steve en zijn vrouw nog een kledingfabriek. Na afloop rijden we mee naar huis en drinken nog een kop koffie. Na de koffie rijden we terug naar Kaapstad waar we gaan winkelen in de Waterfront. Hier lopen we wat rond maar zijn eigenlijk te moe om te kopen. Het is inmiddels zes uur en buiten gaat langzaam het licht uit. We zoeken een plekje aan de rand van het water, waar we een hapje eten.

 

Moe gaan we naar huis. Het is inmiddels pikkedonker. Het links rijden met om je heen allerlei razende Afrikanen, want hard rijden dat doen ze hier, vindt Veronika maar niets. Ze is blij als we onze auto op de parkeerplaats zetten en niet meer hoeft te rijden vandaag. We doen nog een potje jokeren, maar halverwege slapen we bijna in. Morgen is weer een dag.

 

Cape Town, vrijdag 5 oktober 2007.

Buiten is het pikkedonker en raast het verkeer door Camps Bay Drive.

 

 

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter