spiritsofafrica foto04

 

... Als je van plan bent naar Afrika te gaan, geef ik je een goede tip. Neem alle tijd mee die je hebt. Verzamel alle weken, dagen, uren, minuten en seconden en pak ze zorgvuldig in. Gedurende je reis zul je regelmatig uit je voorraad moeten putten. Als je naar Afrika gaat heb je tijd nodig, véél tijd. Alle tijd van de wereld! ...

 

32. Tijd.

 

Als je van plan bent naar Afrika te gaan, geef ik je een goede tip. Neem alle tijd mee die je hebt. Verzamel alle weken, dagen, uren, minuten en seconden en pak ze zorgvuldig in. Gedurende je reis zul je regelmatig uit je voorraad moeten putten. Als je naar Afrika gaat heb je tijd nodig, véél tijd. Alle tijd van de wereld!

 

Wachten.

verslag_32_IMG_2175In Afrika zelf wordt veel tijd verbruikt met wachten. Wachten op de autoverhuurder. Wachten op de receptioniste van het hotel. Wachten op de douanebeambte. Wachten op de juffrouw die het STOP or GO bord bedient. Wachten op de serveerster. Wachten totdat je vliegtuig vertrekt.
De Afrikaan is de vriendelijkheid zelve en met alle geduld van de wereld en een heel gezicht vol met lach, wordt je formuliertje ingevuld, je paspoort overgeschreven en gestempeld, het stopbord omgedraaid, je sleutel klaar gelegd en het menu uitgelegd. Zorg dat je zelf genoeg tijd bij je heb, zodat je aan het eind van het wachten nog tijd over hebt om te reizen.

 

verslag_32_MG_2858Reizen.

Als je in Afrika iets wilt zien zul je moeten reizen. Reizen kost tijd. We hebben helaas nog niet de beschikking over machines waarmee Scottie ons van de ene naar de andere plaats beamt, dus maken we gebruik van de auto, de trein of het vliegtuig. Het één kost wat meer tijd dan het ander, maar allemaal kosten ze tijd. Een afstand overbruggen kost uren of minuten. Al deze tijd gaat af van de tijd die je aan het begin van je reis hebt ingepakt. Reserveer tijd voor deze reizen en vertrek op tijd. Als je moet rennen of je moet haasten kan het zijn dat je te weinig tijd hebt of dat je te laat bent vertrokken! Neem ook de tijd om te pauzeren en te eten en te drinken.

 

verslag_32_IMG_1898Eten en drinken.

Eten en drinken is tijdens een vakantie in Afrika een primaire bezigheid. Driemaal per dag, het ontbijt en het diner heb je tijd nodig om te eten en te drinken. Af en toe een flesje wijn tussendoor of een biertje op een terras kost tijd. Neem deze tijd en neem alles in je op. Denk na bij alles wat je eet en wat je drinkt. Laat je uitleggen hoe de saus gemaakt is die bij het diner geserveerd wordt. Neem de tijd om een praatje te maken met de serveerster en indien mogelijk zelfs met de kok. Neem de tijd om van alles wat je ziet en proeft te genieten.

 

Genieten.

Afrika is genieten puur. Van 's morgens vroeg gaat er veel tijd op aan het genieten. Het genieten van de fijne mensen kost tijd. Het genieten van de prachtige natuur kost tijd. De prachtige beesten in de wildernis observeren kost uren van je tijd maar zijn dit meer dan waard. Geniet van de taal die gesproken wordt, het eten dat geserveerd wordt en de prachtige landschappen die voorbij komen tijdens je reizen. Vergeet niet dat het genieten ongemerkt gaat maar dat het wel de meeste tijd van alles kost.

verslag_32_MG_3980

Saldo.

We hebben veel minuten uitgegeven aan wachten maar het heeft geloond. Het reizen heeft ons uren gekost. Uren in de auto en uren in het vliegtuig. Maar we zijn daar gekomen waar we hebben gepland. We hebben heel veel tijd opgemaakt aan eten en drinken. Maar de culinaire hoogstandjes zijn het meer dan waard geweest. De meeste tijd echter, zijn we kwijt geraakt aan het genieten! Weken, dagen, uren minuten en af en toe seconden. Genieten van alles om ons heen. Bijna vier weken lang van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Als we nu alle tijd die deze reis gekost heeft bij elkaar optellen, blijkt dat we te kort komen. We zouden nog minuten willen wachten, uren kunnen eten en drinken, dagen kunnen reizen en weken willen genieten.

Voor nog meer reis hebben we echt te weinig tijd meegenomen!

 

Onze tijd is op en onze reis is om.

 

We zijn weer thuis.

 

Voerendaal, 10 oktober 2007.

Buiten is het Nederland ...

 

 

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter