spiritsofafrica foto04

Dag 9. Olifanten,

Het heeft de hele nacht hard geregend en als we opstaan is de wereld grauw en nat. Het motregent nog steeds. We houden de moed er in en gaan eerst stevig ontbijten. De afgelopen twee dagen zijn we hier in de TsiTsiKamma Lodge uitzonderlijk goed verzorgd. We hadden een prima kamer en het eten was uitstekend. Zowel het ontbijt als ook het avondeten wordt hier in buffet vorm geserveerd maar met een grote keuze en verscheidenheid aan gerechten. Enig nadeel van deze lodge is de ligging. Onze kamers liggen dicht bij de straat. Het is er niet druk maar iedere auto die langs komt hoor je dan ook.

Na het ontbijt gaan we op weg en hopen dat na een kleine driehonderd kilometer het weer beter zal zijn. We rijden stevig door, maar het weer blijft nat. We rijden deels door de wolken, deels langs de kust. Af en toe dreigt de zon heel even door te breken, maar het blijft bij dreigen. We rijden langs het zuidelijke puntje van Addo Elephantpark hetgeen betekent dat we er helemaal omheen moeten om de hoofdingang te bereiken. Na een ritje van ongeveer drie uur komen we om half twaalf aan de hoofdpoort. We kunnen onze sleutels pas om een uur ophalen. Tot die tijd eten we alvast een hamburger als lunch en lopen een beetje rond. Er zijn een aantal dingen vernieuwd. Zo is er tegenwoordig een hide gebouwd dicht bij het waterhole. Ik heb dit eens in een Freudiaanse verspreking winehole genoemd en dat krijg ik nu dus regelmatig te horen. Ook wordt er gebouwd aan een nieuw informatiecentrum. Als we hier naar binnen kijken zien we de grote opgezette kop van Harpoor, een reuze olifant, liggen. Deze hing vroeger in het restaurant en maakte nogal indruk als je hier binnen kwam.

Onze kamers zijn klein maar gezellig en eenvoudig ingericht, Het is niet zo ruim als de chalets waar we de laatste keer gewoond hebben, maar in principe zijn we hier alleen maar om te slapen. Vanaf het balkon kijken we zo op een groot waterhole en hebben een prachtig uitzicht over een grote vlakte waar als het niet zo bewolkt zou zijn een hoop leven te bewonderen was. Als we onze spullen naar de kamers hebben gebracht, rijden we het park in. Het is nog steeds bewolkt en onze ervaring heeft ons geleerd dat de meeste dieren dan verscholen zitten tussen de struiken en bomen. Het duurt dan ook enige tijd voordat we iets zien. Struisvogels en kudu's zijn de eersten die zich melden. Een verdwaald everzwijn in de verte, en het duurt bijna drie kwartier voordat we nogal onverwacht na een bocht midden tussen de olifanten staan. Ze komen heel dicht bij en kijken ons aan maar laten zich verder niet storen.

Ook nu weer zien we een zeer arrogante toerist die het nodig vind om uit te stappen om zo een aantal meters naast zijn auto foto's te kunnen maken. Hij wordt net als de olifanten door anderen, die wel in hun auto zitten gefotografeerd. Waarschijnlijk, en dat is te hopen, zal het gemeld worden en zal hij voor dit kunststukje een flinke boete krijgen.  Het is toch te gek voor woorden dat je zomaar tussen de wilde dieren gaat staan en jezelf en anderen hierdoor in gevaar brengt!

Na de ontmoeting met de olifanten is er dringend behoefte aan een  sanitaire stop. Op een van de plaatsen wordt naast het bordje “beware of the lions” even gestopt om vervolgens onze route door het park te vervolgen. Als het langzaam donker wordt rijden we terug naar onze kamers en verheugen ons al op de dag van morgen. De lucht vertoont al flink wat blauw en we gaan er dan ook van uit dat het morgen een nog mooiere dag gaat worden.

Addo, 30 november.
Buiten, fluiten de vogels en staan de kudu's aan het waterhole.

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter