spiritsofafrica foto04

Dag 21. De langste dag.

Dit is de langste dag van onze vakantie. Onze vlucht vertrekt vanacht om kwart voor een. Een hele dag om te overbruggen. Zoals gisteren afgesproken rijden we naar Nelspruit. Hier is een groot winkelcentrum waar we nog wel een uurtje kunnen doorbrengen. Uiterlijk om twee uur willen we weer op weg zijn want ik wil graag voor het donker op het vliegveld zijn. Het winkelcentrum blijkt groter dan verwacht en de dames komen eigenlijk tijd te kort om alles te bekijken. We eten nog een hamburger bij Nando, een hele pittige, en vertrekken dan voor de laatste rit richting Johannesburg. Onderweg hebben we prachtig weer. Een blauwe hemel met witte wolken. Net als gisteren liggen de toppen van de bergen in de wolken en is het ook vandaag niet geschikt om de Blyde River Canyon te rijden. We twijfelen nog even maar doen het toch maar niet. Net voordat de zon de horizon raakt rijden we het vliegveld van Johannesburg binnen en leveren onze auto in. Dit gaat vrij snel en als we ook de formaliteiten van crash en bekeuring geregeld hebben zijn we klaar om in te checken.

Na het inchecken gaan we door de douane. Veronika wordt aangehouden. Terrorist! Een wapen in de rugzak! Na een grondige speuraktie vinden we in de zak waar we onze adapters en verlengsnoer hebben zitten, een multitool, een mes en schroevendraaierset. Hier heb ik in Kaapstad een stekker mee verwisseld en vergeten dit uit de tas te halen om het in de koffer te stoppen. We kunnen kiezen. Dit laten inchecken of het inleveren. We kiezen voor het laatste.

Als we door de douane zijn wordt de rest van de tijd besteed met eten en winkelen. Nadat we alle buitenlandse valuta uitgegeven hebben aan zinvolle en minder zinvolle souveniers, hangen we nog wat rond, drinken nog een biertje en wachten we op het moment dat we aan boord kunnen. Als we onze normale bedtijd al lang verslapen hebben, is het al bijna twaalf uur als we eindelijk het vliegtuig in mogen. We maken ons klaar voor een lange vlucht die het einde van onze vakantie in zicht brengt.  Als we naar buiten kijken is het inmiddels heel donker en vliegt Afrika langzaam van ons weg.

We worden vanmorgen wakker gemaakt door de bekende geur van een warm ontbijt. Onze stewardesse zien er redeljk gestressed uit. Er is een foutje gemaakt met het inladen van de menu's. Uit diverse kasten, op plaatsen waar het eigenlijk niet thuis hoort, worden de alluminium bakjes met ei of met pannekoek, je mag ook nog kiezen!, te voorschijn gehaald. Ik pas en laat deze maaltijd aan mij voorbij gaan. Met wat films en muziek vliegen we rustig verder tot Amsterdam. Vanuit Amsterdam mogen we nog een stukje naar Dusseldorf vliegen, zodat we iets dichter bij huis zijn.

Met wollen sjaal en ijsmuts getooid worden we welkom geheten. Roger en Angeliek, vrienden van Jolanda en Maarten komen ons halen en brengen ons naar huis.Vijftien uur geleden was het nog dertig graden, nu sneeuwt en vriest het en kraakt iedere stap die we zetten. We zijn weer aangekomen in ons koude kikkerlandje. Desondanks zal het nog wel even duren voordat we weer thuis zijn en we weer met twee voeten op de grond staan!


Johannesburg, Voerendaal, 12 december.
Buiten is het Nederland en vriest het langzaam de kerstsfeer naar ons toe.

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter