spiritsofafrica foto04

Dag 10. Olifanten, deel 2.

's morgens aan het ontbijt worden we verrast door een tafel met oosterburen met een vrouwelijke feldwebel als gids. Het klinkt wel aardig. Zo in de trant van, de ommelet kan ik aanbevelen en de jus d'orange ook. Zonder een antwoord af te wachten worden er zes omeletten en zes maal de jus d'orange besteld. Voor zich zelf bestelt ze wat anders. Hoezo geen mening?

Ondanks dat het bewolkt is is het warmer dan gisteren. Vol goede moed gaan we op zoek naar de olifanten. We zien er veel vandaag. Overal! Grote olifanten. Kleine olifanten. Hele kleine olifanten. Nog kleinere olifanten. Dikke olifanten. Nog dikkere olifanten. Oude en jonge en ook nog hele piepjonge olifanten. We zien ze in allerlei vormen en maten. In alle leeftijds categorien. Mannetjes aleen en vrouwtjes met z'n allen.

We kunnen uren blijven kijken. Bij het waterhole komen ze met hele groepen tegelijk. Als we een moment niet opletten staan we er midden tussen in. Voor en achter ons, grote olifanten. Al slingerend met hun slurf en wapperend met hun oren. De kleintjes er tussen in, altijd in bescherming genomen door de ouderen. Twee jonge bulls vechten om de beste plek aan het water. Een piepjong fantje drinkt bij de moeder en wordt omringd door haar tantes en zusjes.
Ze komen van links en rechts en we kunnen ze bijna niet tellen. Meer dan vijftig zijn het er zeker die samen een grote familie vormen.

Tussen de struiken staan ze ook. Je kijkt verbaast als je plotseling een oor of een slurf uit de struiken ziet steken. Twee passen naar achteren en ze zijn geheel onzichtbaar. Een drieeneenhalve meter hoge olifant opgelost tussen de kleine groene blaadjes! Het enige wat hen verraad is het karken van brekende takken en het geritsel van de bladeren. Eten doen ze de hele dag en wel zo'n tweehonderdvijftig kilo aan groen voer. En wat ze er aan de voorkant instoppen komt er aan de achterkant weer uit. Het hele land is bezaaid met olifanten droppings (uitwerpselen). Het blijkt dat ze maar 80 procent verteren. De rest wordt meteen weer geplant. Ook de dung beetle maakt graag gebruik van de droppings. Deze glanzend zwarte kever gebruikt de olifantenmest om zijn eitjes in te leggen. Langs de kant van de weg bekijken we hoe drie grote kevers een olifantendropping uitrafelen.

Tussen de olifanten zien we ook nog kudu's en struisvogels. Wardhogs die altijd met hun staartje in de lucht zenuwachtig op en neer rennen. Een paar jakhalzen die een spoor volgen en nog wat vogels en een kleine mongoose worden ook genoteerd voor vanmiddag. Het was een prachtige dag met een hoog olifant gehalte. Na het eten besluiten we morgen om zes uur op te staan en nog een paar uurtjes naar de olifanten te gaan. Vandaag hebben we weer genoten en hoe!

Addo, 1 december.
Buiten kraken de struiken, plant een olifant een boom en geeft hem meteen wat water.

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter