spiritsofafrica foto04

Dag 13 – Citrusdal en sinasappelen

De tweede zondag alweer. Ook vandaag doen we heel rustig en is er weinig te melden. We rijden naar Citrusdal. We hopen hier een uurtje of zo te kunnen door brengen. We maken echter weer dezelde denkfout als de eerste keer dat we hier in Zuid-Afrika waren. Als er “stad” in de naam staat wil dit nog niet zeggen dat het een stad is. Daarbij komt dat een stad in zuid-Afrika er heel anders uit ziet dan wij westerlingen denken. Een stad in zuid-Afrika is een lange winkelstraat en links en rechts een aantal zijstraten met woonwijken (vier huizen).

Zo ook Citrusdal. Als we he stadje binnenrijden en de eerste kruissing oversteken rijden we meteen het stadje weer uit. Hier is niet veel te beleven. We rijden dus terug naar Clanwilliam.

Omdat dit het gebied is waar veel citrusvruchten geteeld worden vindt je langs de straat diverse huisjes of hutjes, waar deze vruchten in verschillende soorten en maten verkocht worden. De sinasappelen die we graag willen kopen zijn zo groot als een kleine handbal en verpakt in netten van minstens twintig stuks. We lopen naar binnen en vragen of de vruchten ook los of in kleinere verpakkingen verkocht worden. Het antwoord is, dat alle afrikanen grote magen hebben en graag zoet eten, dus ook grote verpakkingen kopen. We moeten echter proeven voordat we de deur uit willen lopen. Volgens de kleine heer die hier de leiding heeft, is deze soort is iets kleiner en er zitten maar vijftien in een netje. Voor 10 Rand kopen we een netje met vijftien stuks. 10 Rand (1 Euro) was volgens ons een standaard prijs. Een net mandarijen, een net grote of nog grotere sinasappelen, kosten allemaal 10 Rand.

De rest van de zondag word weer verpuzzeld en beschreven. Op het erf loopt al dagen een Jack Russel, die hier probeert een onderkomen te vinden. Systematisch wordt hij echter door de huisbaas weg gejaagd, maar hoe harder gejaagd wordt des te eerder de hond weer terug komt. Hij heeft in Veronika een vaste vriendin gevonden en volgt haar waar ze staat en gaat. Tijdens een van de puzzelmarathons vindt hij een veilig plekje onder haar stoel.

Voordat we hier vertrekken worden we nog getrakteerd op eenuitgebreid diner dat door de dame des huizes zelf bereid is. De gezellig aangeklede “dining room” is met negen personen aardig gevuld. Behalve ons tweetjes, zitten erg nog een gezellige vijfkoppige Franse familie en een echtpaar uit Berlijn. De huisbaas prijst zijn wijn voorraad aan. Wij kiezen voor een rode wijn uit de streek, m.a.w. van het estate waar we gisteren langs gereden zijn. Het blijkt weer eens een goede keuze te zijn.
De maaltijd is voortreffelijk. Het diner bestaat uit heerlijk, zelf gebakken brood, een salade, traditionele bobotie met rijst en chutney, spaanse kip met couscous en als nagerecht diverse gebakjes met slagroom.

Lunch: Chickenburger met still en sparkling water.
Diner: brood,salade, bobotie met rijst en chutney, spaanse kip met couscous en diverse soorten gebak. Cederbergen – Merlot

Clanwilliam, 19  september.
Buiten houdt de Jack Russell de wacht en slaapt op de bank onder ons raam.
Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter