spiritsofafrica foto04

Vandaag zijn we met regen begonnen.

Na het ontbijt schijnt echter de zon alweer en wordt het warm. We blijven nog even in het hotel. Veronika puzzelt een beetje en ik schrijf een paar verhaaltjes over de belevingen van de afgelopen drie dagen. Als ik hiermee klaar ben gaan we op pad. Aan de overkant van de straat ligt een groot zee aquarium. Hier zijn we nog niet geweest, een reden te meer om eens een kijkje te nemen.

Het zee aquarium is de moeite waard. Mooi verzorgd en met een mooie collectie vissen en waterplanten. Bij een van de grote aquaria staan stoelen en banken. Hier genieten we van de voorbij zwemmende haaien schildpadden, pijlstaartroggen en nog veel meer. Erg rustgevend zo'n zwemmend schouwspel. Een beetje te groot voor in de woonkamer anders zou je nog kunnen overwegen om zoiets aan te schaffen.

Omstreeks half een wandelen we weer richting de haven en slenteren nog een beetje langs de winkels. Het winkeltje waar Jolanda en Maarten afgelopen jaar hun blikken engeltjes gekocht hebben is inmiddels verplaats naar de beneden verdieping. Het is ook omgebouwd tot souvenirwinkel. Van alle artiesten die hier in december kun kunst(en) lieten zien zijn er nog maar twee over. Een jongeman die kralen olifanten rijgt en een ander die buiten voor de deur zijn schilderijtjes van de townships hamert.

Kaapstad, de Waterfront is veranderd! Als we zo om ons heen kijken zien we een andere omgeving en een ander publiek. Hetgeen ik nu schrijf ligt honderd procent aan ons en er zullen een hoop mensen hun wenkbrouwen fronsen, maar ook in Kaapstad heerst in eerste instantie de commercie. Alles is afgestemd op de toeristen. Producten die goed verkopen zie je nu overal in iedere maat en tegen iedere prijs. Originaliteit is ver te zoeken. Massaproductie. Jammer... Ook de toeristen veranderen. Een paar jaar geleden genoot je als toerist van de lokale attracties. Nu worden er oktoberfeesten georganiseerd in grote ruimtes die met hekken worden afgesloten. Gezellig? Voor ons in ieder geval niet. Grote groepen claimen de terrassen en organiseren hun eigen Hollandse, Duitse en zelfs Italiaanse kolonie. Respect voor het Afrikaanse is er nog maar zelden. Er staat zelfs een groot reuzenrad permanent opgesteld. Misschien kunnen we de volgende keer als we naar Kaapstad komen wel lekker lunchen bij “Friet van Piet”, of ergens lekker “Eisbein” gaan eten. Of toch maar liever niet? (Op het moment dat ik dit schrijf is het buiten koud en vochtig. De weersverwachting voor vandaag is regen en regen, misschien dat dit de stemming en toon in bovenstaande regels een beetje beinvloedt. Onwaarheden heb ik echter niet geschreven!)

Ondanks deze overpeinzingen genieten we nog steeds. We zoeken een rustig plekje in de zon aan de kade en bestellen een lekkere fles wijn. Lekker relaxed kijken we naar de bootjes in de haven en zien af en toe een zeehond die opduikt om even een hap adem te halen. Na het avondeten zijn we al vroeg op de hotelkamer. Nog even op internet kijken, wat mail lezen. Geen reacties en geen belangrijke mail vandaag. Uiteindelijk liggen we vroeg in bed. Moe van de zon en de wijnen alle indrukken die we weer verzameld hebben.

Kaapstad 29 oktober,
Buiten draait het reuzenrad en galmt “Ein Prosit” vanuit de duitse kolonie langs de Tafelberg.

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter