spiritsofafrica foto04

Afhalen Auto/Controle.
Als je de huur  auto gaat afhalen, neem je tijd.

Controleer de hele auto op gebreken. Loop om de auto heen en registreer alle deukjes en krasjes. Controleer ook de ruiten. Zorg dat alle gekonstatreerde gebreken geregistreerd staan op het formulier dat je ondertekend.

Kontroleer ook de reserveband en kijk of materiaal aanwezig is om een band te verwisselen. (Krik, dopsleutel etc.) Laat het gebruik van de krik eventueel demonstreren. (Ik heb tijdens ons verblijf in Namibie 2006, ongeveer 10 minuten nodig gehad om dit apparaat uit te klappen en werkend te krijgen!) Bij veel gravel-road zoals tijdens onze tocht door Namibie is het zelfs aan te raden om een extra reservewiel mee te nemen.

Kontroleer of de wegenbelasting betaald is. Dit kan door de datum op de sticker op de voorruit te kontroleren. (In Namibie 2006, leverde ons dit een bekeuring op!)

 

Inleveren auto.
Reserveer ook hiervoor tijd, zeker als je op een bepaalde tijd moet inchecken voor je vlucht naar huis. Sommige verhuurders nemen ruim de tijd om je auto te controleren, bij te tanken en zelfs, om een wasbeurt te geven.

Lever je auto in met een volle tank.

 

Borg/Credit card.

Als je tijdens je verblijf van auto wisselt, omdat je tussendoor bijvoorbeeld een afstand met het vliegtuig overbrugt, geef dit aan bij het afhalen van je auto. Probeer de tweede auto op het zelfde contract te huren als de eerste. Dit voorkomt problemen met je credit card. De maatschappij reserveert namelijk het volledige bedrag van je credit card voor de eerste auto en dit is nog niet vrij gegeven als je de tweede auto gaat afhalen. (Dit gebeurde ons na onze vlucht van Durban naar port Elisabeth, 2004) Je kunt ook zorgen voor een tweede credit card (van een andere rekening!).

Bewaar alle formulieren en contracten totdat je alle afschrijvingen m.b.t. tot de auto huur hebt gecontroleerd. (In 2004 werd ongeveer 600 euro te veel afgeschreven. Dit is later wel gecorigeerd!) 

 

Spelregels.

De belangrijkste verkeersregel in bij het autorijden in Zuid-Afrika is dat men aan de linker kant van de weg rijdt, net als bijvoorbeeld in Engeland.

Daarnaast dien je rekening te houden met het volgende: Op de weg is een geldig rijbewijs verplicht. Ook heb je een rijbewijs nodig om een auto te huren in Zuid-Afrika, bij voorkeur een internationaal rijbewijs. Het dragen van een veiligheidsgordel is verplicht in Zuid-Afrika.

Tijdens een Safari in een Game reserve of Zuid-Afrikaans Nationaal Park zijn de snelheden vaak 30km per uur. Houdt hier rekening mee bij het plannen van uw self drive safari.

Zuid-Afrika heeft strikte regels als het gaat om alcohol in het verkeer. het maximum toegestane promillage is 0.05% (een tot anderhalve alcoholische consumptie).

De snelheidslimiet in Zuid-Afrika is 120 km per uur op de snelwegen, 100 km per uur op de kleinere wegen en 60 tot 80 km per uur in de bebouwde kom.

Het huren van een auto in Zuid-Afrika is het beste voor vertrek te regelen om vanwege de drukte en beschikbaarheid niet voor verrassingen te staan.

 

Vertrek/veiligheid
Reis je in de Zuid Afrikaanse zomer, dan is een huurauto met airco wel zo lekker. ’s Nachts rijden wordt niet aangeraden. In de parken is het sowieso verboden (deze zijn open van zonsop-tot zonsondergang, ’s zomers en ’s winters verschillend dus)

 

Rijd niet harder dan de aangegeven snelheid. De wegen zij buiten de steden rustig. In tegenstelling tot in Nederland kan iedere bocht verrassend zijn. Fietsers en wandelaars op de autoweg zijn geen uitzondering. Overstekende ezels, geiten en koeien doen dit meestel in of na een bocht!

 

 

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter