spiritsofafrica foto04

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft een westers banksysteem en op de meeste plaatsen wordt de creditcard of travellercheque geaccepteerd. Bovendien is de koers in het land erg gunstig voor toeristen uit Nederland.


In Zuid-Afrika wordt met de Rand (ZAR) betaald. Op dit moment, augustus 2007 is één euro is ongeveer 9,74 Rand. Eén ZAR is  0.1026 EUR. Gemakshalve rekenen we altijd één Euro is 10 rand.

 

De Afrikaans valuta is verdeeld in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en in munten van 1, 2 en 5 Rand.
Op de Zuid-Afrikaanse bankbiljetten staan de ‘Big Five’ afgebeeld; op het R10-biljet staat de neushoorn, het R20-biljet de olifant, het R50-biljet de leeuw, het R100-biljet de buffel en het luipaard siert het briefje van 200 Rand. Net als in Lesotho en Swaziland, kan ook in de buurlanden Botswana en Namibië met de Zuid-Afrikaanse Rand worden betaald.

Naast het betalen met contant geld worden travellercheques in bijna alle jeugdherbergen en hotels geaccepteerd. Je kunt ze bij elke bank, wisselkantoor en in sommige winkels laten inwisselen. Als je jou travellercheque laat verzilveren bij de bank van uitgifte betaal je geen commissie.

 

De creditcards van de grote ondernemingen Mastercard, Visa, American Express en Diners Club worden in Zuid-Afrika gebruikt. In de kleinere steden en kleine winkeltjes zul je waarschijnlijk contant geld uit je portemonnee moeten trekken.

 

Creditcards worden niet geaccepteerd voor het betalen van benzine. Bij de tolwegen kun je wel betalen met je creditcard.


De laatste jaren zie je op steeds meer plaatsen geldautomaten (ATB) verschijnen. Op de grotere tankstations en tankstations langs autowegen zijn meestal wel geldautomaten te vinden. De meeste banken in de grotere steden geopend van 9.00 tot 15.30 en op zaterdag tot 11.00 uur. Kleinere instellingen hebben in sommige gevallen andere openingstijden of zijn het gehele weekend gesloten.


Anders dan in Nederland kan het in Zuid-Afrika vaker voorkomen dat er een fooi van je wordt verwacht. Behalve de vriendelijke ober in het restaurant, kun je de officiële (!) parkeerwachter ook een Rand fooi geven als deze behulpzaam is geweest. Bij benzinestations hoef je niet zelf te tanken en vaak wordt ook aangeboden de bandendruk, olie en het water te controleren.  In zo’n geval is het ook gepast om een fooi te geven.

Ook huishoudelijk personeel van een hotel en de knipkunsten van de kapper worden over het algemeen beloond met een fooi van 10% van de rekening. Een kleine bijdrage aan het totaalbedrag toevoegen is dus heel normaal, terwijl het afdingen weer minder gebruikelijk is in de Zuid-Afrikaanse cultuur.

 

Tanzania


Geld en Valuta De lokale munt is de Tanzaniaanse Shilling (100 Tsh = 0,85 Euro). Er bestaat geen beperking op de in- of uitvoer van vreemde valuta. Import of export van Tanzaniaanse Shilling is echter verboden. Geld kan worden gewisseld bij de 'National Bank of Commerce', of in één der vele wisselkantoren. Als toerist moet je in Tanzania entreegelden van parken, hotels/lodges en vliegtickets in USD betalen.

 

 

 

 

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter