spiritsofafrica foto04

Houd je ogen open tijdens een safaritocht, al zijn de meeste slangen en schorpioenen niet giftig. In Zuid-Afrika heerst een gematigd klimaat, maar een bescherming tegen de UV-stralen is altijd belangrijk.

 

Vaccinaties
Voordat je naar Zuid-Afrika reist heb je geen inenting nodig. Een uitzondering hierop geldt wanneer je eerst in een gele koorts-gebied bent geweest. Deze epidemie wordt veroorzaakt door de zogenaamde‘Aedes aegyptii’ mug en komt voor in sommige tropische gebieden van Afrika, met name West-Afrika, en Zuid-Amerika. Gelukkig komen er veel minder epidemieën voor sinds er een vaccin tegen deze gele koorts is uitgevonden.

 

Een algemene voorzorgsmaatregel is een hepatitis A-, antitetanus- of cholera-injectie, maar dat is zeker geen vereiste voor je bezoek aan Zuid-Afrika.

 

Malaria
Voor een aantal gebieden in Zuid-Afrika is het aan te raden jezelf te beschermen tegen malaria. Je kunt het risico van deze ziekte verkleinen door een kuur van anti-malariatabletten te volgen. Je begint hier een week voordat je het gebied bezoekt mee en zet dit voort tot een maand na terugkeer op je bestemming. Voor informatie kun je je arts raadplegen.

 

De gebieden waarvoor je een malaria-kuur dient te volgen zijn Mpumalanga, de Limpono Provincie, de wildreservaten in KwaZulu-Natal en het Kruger National Park. In deze gebieden is het raadzaam geen lekker luchtje op te spuiten of deodorant te gebruiken. ’s Avonds is het verstandig om de verleiding van een korte broek en T-shirt even te weerstaan en een lange broek en een shirt met lange mouwen uit de kast te halen.

 

Bilharzia
De bilharziaparasiet komt in veel delen van Afrika voor. In Zuid-Afrika is het ene gebied veiliger dan het andere. Zo is de Oost-Kaap bilharziavrij, en kun je veilig een slokje water uit de kraan drinken, maar zijn de Noord-Provincie, Mpumlanga en KwaZulu-Natal gebieden waar je risico loopt. De parasiet zit in stroompjes water en meren. Kook het water eerst als je van plan bent het te nuttigen. Drinkwater uit flessen is een goed alternatief in de risico-gebieden.

 

Eten en drinken
In vergelijking met andere landen op het Afrikaanse continent is de hygiëne wat betreft voedsel in Zuid-Afrika erg goed. De bereiding van maaltijden in de restaurants voldoen in veel gevallen aan de internationale normen. Natuurlijk moet je fruit en groenten altijd goed wassen en moet je opletten dat je geen vlees koopt in kleine winkeltjes waar het erg warm is.

Het Zuid-Afrikaanse kraanwater behoort bij uitstek tot het schoonste ter wereld. Zorg wel dat je oplet met rivierwater in verband met bilharzia.

 

Rolstoelgebruikers
Zuid-Afrika is niet op alle plaatsen rolstoelvriendelijk, maar de faciliteiten zijn ondanks de invoering van een aantal wetten verbeterd voor minder valide mensen. Veel hotels en vakantieparken bieden goede mogelijkheden voor de rolstoelgebruiker en zelfs in een aantal wildparken is de accommodatie voor deze mensen goed.

 

Voorzieningen
Zuid-Afrika heeft uitstekende medische faciliteiten te bieden. De ziekenhuizen leveren goede diensten en de meeste apotheken (pharmacy) hebben allerlei soorten medicijnen in huis en kunnen bovendien een waardevol advies geven als je daar behoefte aan heb. Een reisverzekering die ziektekosten dekt is aan te raden, omdat er geen overeenkomst is met Europese ziekenfondsen.

 

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter